Szívünket is veszélyezteti, ha nem mosunk fogat - Senior

Szívünket is veszélyezteti, ha nem mosunk fogat

Szívünket is veszélyezteti, ha nem mosunk fogat

Egy megdöbbentő eredmény

A szívinfarktus kialakulását számos tényező elősegítheti: dohányzás, magas vérnyomás, érelmeszesedés, elhízás, cukorbetegség, magas koleszterinszint. Egy friss spanyol tanulmány azonban meglepően új rizikófaktort azonosított: a fogínygyulladást.

A fogínygyulladásban szenvedő betegek gyakrabban kapnak szívinfarktust, mint az egészséges ínnyel rendelkező társaik – állítja egy friss spanyol tanulmány. A kutatók 149 ember adatait hasonlították össze. Közülük 72-en akut szívinfarktusban szenvedtek, míg 77-en kardiálisan egészségesek voltak. A statisztikai elemzés alapján a szívinfarktus kialakulásában az alábbiak játszottak szerepet: életkor, nem, dohányzási szokások, vérnyomás, cukorbetegség, koleszterinszint és a testmozgás. Továbbá szoros összefüggés mutatkozott a fogínygyulladás megléte és a szívinfarktus között.

A tanulmány nem ad magyarázatot, miért lehet ilyen szoros az összefüggés a fogíny egészségi állapota és a szívinfarktus között. Mindenesetre úgy néz ki, a fogaink és fogínyünk ápolása nem csak a szájhigiénia és fogászati szempontból fontos, hanem az életünket is megmentheti.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu