Az érelmeszesedés is autoimmun betegség - Senior

Az érelmeszesedés is autoimmun betegség

Az érelmeszesedés is autoimmun betegség

Nap mint nap újabb elváltozásokról derül ki, hogy autoimmun betegség áll a háttérben. A kopaszság és az epilepszia után mára az érelmeszesedésről is bebizonyosodott, hogy sok esetben autoimmun eredetű. Egy debreceni orvosi konferencián az évente több millió ember halálát okozó betegség új kezelési módjairól és a lehetséges vakcinációról számoltak be.

Az autoimmun betegségek világhírű izraeli kutatója, Yehuda Shoenfeld és csoportja kimutatta, hogy az autoimmun reakciók kiváltása érelmeszesedéshez vezet. A professzor egy debreceni konferencián tartott előadásában elmondta, hogy régóta gyanítják az érelmeszesedés és az autoimmun betegségek közti összefüggést, hiszen az autoimmun betegségekben szenvedők többsége végül érelmeszesedés következtében hal meg.
Az ismertetett eredmények nyomán Shoenfeld professzor szerint lehetőség lesz új terápiák alkalmazására az érelmeszesedés kezelésében, és a vakcináció is 10 éven belül gyakorlattá válhat. "Ahelyett, hogy csak a koleszterin bevitel csökkentését és a dohányzás abbahagyását javasolnánk az embereknek, az immunrendszer manipulálásával küzdhetünk a betegség ellen" - nyilatkozta a professzor.
Ha az immunrendszer "megbolondul", és a saját szervezet ellen fordul, autoimmun betegség alakul ki. A sokakat érintő sclerosis multiplex során az agyat támadják az immunrendszer sejtjei, egy másik autoimmun betegségben, a lupuszban az egész szervezetet ellenségnek tekintik ezek a sejtek az agytól a vesén és a bőrön át magáig a vér alkotóelemeiig. Shoenfeld professzor részt vesz az Avemar nevű magyar készítmény kutatásaiban is, mely az eddigi eredmények alapján nem csak rákos betegeken segíthet, hanem alkalmazható lesz a lupusz és a reumatoid artritisz, valamint egyéb autoimmun betegségek ellen is.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu