Senior

« Előző oldal  1   2   3   4   5 ...   ... 10   11   Következő oldal »

A csodaszerektől sem leszünk fiatalabbak

A geriatrikumok, azaz öregedés elleni gyógyszerek hangzatos nevük ellenére egy dologban megegyeznek: nem tudják késleltetni az öregedést és nem tudják eltüntetni a már meglévő öregedési jelenségeket. Ha e szereknek valami hatásuk van, az rendszerint a placeboeffektusra, a látszathatásra vezethető vissza, legyen szó akár erősítőszerekről, akár vitaminkészítményekről. Nemcsak, hogy nem használnak, de túlságosan nagy mennyiségben szedve kellemetlen mellékhatásokat is okozhatnak.

A magas vagy alacsony vérnyomástól

„Fáj a vállam, eső lesz”, „biztos a fronttól érzed magad ilyen furcsán” – gyakran elhangzó mondatok, de vajon mi van mögöttük? Sokan beszélnek mindentudó módon az időjárás egészséget befolyásoló hatásairól, az igazság azonban az, hogy erről a kérdéskörről ma is roppant keveset tudunk.

Az egyik ember vére nem cserélhető ki szabadon a másikéval. Ha válogatás nélkül adnánk vért egyik személytől a másiknak, súlyos túlérzékenységi reakció léphetne fel. A vér olyan anyagokat, úgynevezett antigéneket tartalmaz, melyekkel szemben ellenanyagok képződnek és egy másik vérrel reagálni képesek. Ekkor a vér összecsapzódik – ezt nevezzük agglutinációnak – ; ennek megakadályozása végett vizsgálják meg antigén-tartalmát.

Ne essen kétségbe, ha itt a változás kora!

A változás kora a lecsengő nemi érettség időszaka, mely az utolsó vérzéssel fejeződik be. A petefészkek folyamatosan beszüntetik tüszőérési folyamataikat, az ösztrogén- és progeszteron-termelés csökken. Ebben a fázisban, a 45. és 55. életév között a vérzések szabálytalanok, gyengébbek vagy akár rövidebbek lesznek, ritmusuk eltolódik.

Viszonylag gyakori halálozási ok a tüdőembólia: a hirtelen halált halt és felboncolt betegek mintegy 20 százalékánál kimutatható, és az összes kórházban meghalt beteg 1-2 százaléka szintén emiatt veszti életét. A legnagyobb veszély a frissen műtötteket, illetve a tartósan ágyhoz kötött betegeket veszélyezteti.

« Előző oldal  1   2   3   4   5 ...   ... 10   11   Következő oldal »

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu