Fertőtlenít, javítja a látást és lassítja az agyi öregedést - Senior

Fertőtlenít, javítja a látást és lassítja az agyi öregedést

Fertőtlenít, javítja a látást és lassítja az agyi öregedést

Mit kell tudni az áfonyáról?

Gyógyászati felhasználását tekintve egyik legsokoldalúbb növényünk az áfonya, mely nemcsak szél- és vizelethajtó, illetve antibakteriális hatással rendelkezik, de a szemnek, a látásnak is jót tesz, a legfrissebb kutatások szerint pedig az öregedéssel járó agyi folyamatokat is lassítja.

Míg a fekete áfonya a lombhullató cserjék családjába tartozik és erdei fenyvesekben, bükkösben fordul elő, addig a vörös igazi hegyvidéki faj, s az erdei fenyvesek, havasi és alhavasi rétek jellegzetes örökzöld törpecserjéje. A fekete áfonya nálunk 15-60 centiméteresre nő meg, levelei élénkzöldek, rövidnyelűek, 1-3 cm hosszúak. Virágai zöldesvöröses színűek, a levelek hónaljában 2-4 cm hosszú kocsányon csüngnek, s gömbösek, korsó alakúak. A virágzás ideje május-június között történik. Termése kékesfekete, hamvas, sötétvörös levű bogyó. A vörös áfonya mai határunkon belül ritka előfordulása miatt védett, eszmei értéke a 10 ezer forintot is eléri. Levelei télen is megtartják élénkzöld színüket, fényesek, élük enyhén csipkézett, csúcsuk gyakran kicsípett. A májusban-augusztusban nyíló virágok pártája fehéres rózsaszín, harang alakú. Termése vöröses bogyó. A fekete áfonya levelei elsősorban cserzőanyagot, flavonoid- és iridoid vegyületeket, termései pedig antociánokat (legfontosabb a mirtillin) és növényi savakat tartalmaznak, a vörös áfonya 3-5 százalék arbutin nevű flavonglikozidot tartalmaz.

A fekete áfonya termése összehúzó (adstringens), antibakteriális és a hajszálerek törékenységét csökkentő, levelei pedig enyhe vércukorszint-csökkentő hatásúak. A vörös áfonya antibakteriális, vizelethajtó (diuretikus) és összehúzó (adstringens) hatású.

A fekete áfonya ma is jelentős szerepet tölt be a népi gyógyászatban, ahol leveleiket és terméseiket egyaránt hasznosítják: a leveleknek vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó és köhögéscsillapító hatása van teába téve, míg a terméseit nyersen vagy szárítva fogyasztják, esetleg teaként vagy gyógypálinkának elkészítve gyomorbajok és hasmenések esetén isszák. A levélből készült tea jó szél- és vizelethajtó, megszünteti a bélrendszer hurutos megbetegedéseit, de segít vese- és hólyagbántalmak esetén is. A levélből előállított szereket külsőleg összehúzó szerként alkalmazzák. Belsőleg történő használatra időskori cukorbetegség esetén alkalmazható szakorvosi felügyelet mellett. A termésből szintén készítenek teát gyomor- és bélhurut, valamint hasmenés kezelésére, de közkedvelt és ízletes a belőle előállított lekvár, szörp és bor is. Az áfonyabor erősítő hatású. A vadon élő áfonya termésének tápértéke nagyobb a kiskertekben termesztettekénél.

A növény retinaproblémák, látászavarok esetén is felhasználást nyer. Terméséből "gyógypálinkát" is főznek, melyet szájüregi és fogínygyulladás esetén fogyasztanak. Baktériumölő hatással is rendelkezik. Az áfonya kivonatos formában gyógyszertárakban kapható. Ízletes bogyóterméséből szörpöt, lekvárt, bort készítenek. A vörös áfonya levelei húgyúti fertőtlenítő szerként használhatók. A fekete áfonya leveleinek túlzott fogyasztása mérgezést idézhet elő, míg a vörös áfonya nagyobb mértékű alkalmazásakor gyomorirritáció fordulhat elő.

Állatokon végzett kutatásokat lefolytató orvosok 60 fiatal hím patkányt figyeltek meg. Az állatokat három csoportba osztották. Az első csoport normál táplálékon élt. A második csoport tagjai eperkivonattal, a harmadik csoportban pedig áfonyakivonattal kiegészített táplálékot kaptak. Két hónap elteltével a vizsgált állatok felét sugárzás hatásának tették ki, hogy felgyorsítsák az öregedési folyamatokat. Mindezek után a résztvevő állatokat négy álló napon keresztül tanították arra, hogy képesek legyenek egy víz alatti útvesztőben elúszni egy rejtett emelvényig. Majd az emelvény elmozdításával, s áthelyezésével a kutatók megfigyelték a patkányok reakcióját. A kutatók szintén vizsgálták az állatok agyában lévő dopamin szintet, mely olyan kémiai anyag, melynek - sok más egyéb funkció betöltése mellett - csökkenése a memória, figyelem és probléma megoldó képesség romlását okozza.

A vizsgálatban a normál táplálékon élő, sugárzás hatásának kitett állatok teljesítettek legrosszabban. Azonban az eperrel, vagy fekete áfonyával kiegészített táplálékot fogyasztó patkányok közt nem mutatkozott különbség a sugárzás hatásának kitett csoporttal szemben sem. Az eredmények szerint tehát a korral járó agyi folyamatok bizonyos fokú lelassulása elkerülhető megfelelő táplálkozással. Mindezen adatok azonban állatokon végzett vizsgálatok eredményeire épülnek, így nem állíthatjuk teljes biztonsággal, hogy az emberi szervezetre is hasonló hatást gyakorolnak-e.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu