Áttörés az Alzheimer-kór elleni harcban? - Senior

Áttörés az Alzheimer-kór elleni harcban?

Áttörés az Alzheimer-kór elleni harcban?

Egereknél működik

A PBT2 elnevezésű gyógyszer egereken végzett kísérleti eredményei bíztatóak az Alzheimer-kór elleni védekezésben: a szer képes az amyloid protein csökkentésére, mely döntő szerepet játszik a betegség kialakulásában.

A PBT2 megakadályozta, hogy az amyloid protein az agyban fémekkel – réz, cink - lépjen kapcsolatba, ezáltal gátolva az Alzheimer kialakulását. A protein ugyanis fémek jelenlétében még gyorsabban képes felhalmozódni. A kísérleti egereknél a szer négy napon, szájon át történő szedése következtében már látványos előrehaladás volt tapasztalható a memória, az útvesztőben való tájékozódás fejlődésének területén.A készítmény tehát láthatóan jól fejleszti a térbeli memóriát, mely a kognitív funkciók igen fontos jelzője.

A X. Nemzetközi Alzheimer-kór Konferencián közölt eredmények szerint a gyógyszer az Alzheimer-kór egyik fő kiváltó oka, egy degeneratív agyi betegség ellen indít támadást. A betegség, az idős kori demencia egyik leggyakoribb formája különösen a 65 év felettiek körében gyakori. A gyógyszer a kísérletet végző orvosok reményei szerint vélhetően képes lesz a betegség korai stádiumában közbeavatkozni, s a további elváltozásokat gátolni. A The Mental Health Research Institute of Victoria intézet kutatóorvosai szerint a PBT2 korai stádiumban lévő Alzheimer-kóros betegeken végzett kísérletei várhatóan két hónapon belül kezdődnek meg, Svédországban.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu