A vitamin sem megoldás - Senior

A vitamin sem megoldás

A vitamin sem megoldás

A csontritkulás átka

Angliai kutatók állítják, hogy az idősebb korosztály tagjai extra D-vitamin és kalcium szedésével sem kerülhetik el az ismétlődő csönttöréseket. Az oszteoporózis betegség neve azt jelenti: porózus, lyukacsos, üreges csont. A változás korában szinte minden harmadik nő és az időskorúak jelentős része szenved ebben a betegségben. Mivel az oszteoporózis jelentősen növeli a csonttörés kockázatát, ezért a csontritkulás elleni mozgalom élharcosai állítják, hogy a D vitamin és kalcium szedése nemcsak, hogy az egészségre nem káros, de külön ajánlják ezeket a csontjaik épségére ügyelő idősebbek számára.

Mindezek mellett fontosnak tartják az egészséges étkezést, mely által különösen sok D vitaminhoz juthatunk például a lazac, vagy tejtermékek fogyasztásával. Az Aberdeen és York egyetemeken készült két tanulmány eredményei azonban azt mutatják, hogy a csonttörések még a kiegészítők szedésével sem védhetők ki. Kutatásukban olyan személyeket vizsgáltak, akik már korábban szenvedtek csontritkulásból adódó csonttörést.

Az 5300, 70 éven felüli résztvevőt 21 angliai kórházból választották ki, majd három csoportba osztották őket. Az elsőben tablettának látszó, hatóanyag nélküli szert, a másodikban D vitamint, a harmadikban kalciumot vagy a kettő kombinációját kapták a résztvevők. Állapotukat 24-től 62 hónapon keresztül figyelték meg. Ez idő alatt 698-an szenvedtek csonttörést, függetlenül attól, melyik csoportba tartoztak.

Egy másik tanulmányban 3314, 70 éves, vagy annál idősebb a csipőtörés kockázatának nagymértékben kitett nőt vizsgáltak. A csoport fele napi rendszerességgel szedett D-vitamint és kalciumot, másik részüket csupán a helyes étkezésről és az esések elkerüléséről szóló tájékoztató anyaggal látták el. Mindkét csoportot átlagosan két éven át figyelték meg és a törések száma itt sem mutatott jelentős különbséget.

A vizsgálatokban kizárólag a D-vitamin és kalcium szedésének hatását vizsgálták olyan pácienseken, akik már korábban elszenvedtek valamilyen csonttörést, de nem részesültek más fajta gyógyszeres kezelésben. Nem vizsgáltak olyan személyeket, akiket a csonttömegvesztést megállító bisphosphonat-készítményekkel kezeltek, sem olyanokat, akik rendszeres gondozást biztosító otthonokban éltek. Korábbi tanulmányok szerint ugyanis e két csoport tagjai számoltak be a D-vitamin és kalcium szedés pozitív hatásairól.

A kutatást vezető orvos elmondása szerint az idősebb, gyengébb emberek nagyobb valószínűséggel D-vitamin hiányosak, ezért érezhetik hasznosnak a kiegészítők szedését. Jelen tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a D-vitamin és kalcium szedése, sem önmagában, sem pedig a kettő kombinációjaként nem hatásos a későbbi törések elkerülése.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu