Kalóriaszegény étrenddel a Parkinson-kór ellen - Senior

Kalóriaszegény étrenddel a Parkinson-kór ellen

Kalóriaszegény étrenddel a Parkinson-kór ellen

Állatkísérletek alapján úgy tűnik, hogy a hosszú távú alacsony kalóriájú étkezés segít megelőzni a Parkinson-kór kialakulását. A kutatók szerint helyénvaló táplálkozás mellett lassabb az öregedéssel járó dopamin-veszteség, és ezáltal kisebb a rettegett betegség kifejlődésének kockázata. A dopamin nevű kémiai anyag fő szerepet játszik a mozgás koordinációjában.

Noha az agy dopamin-szintje az életkor előrehaladtával természetesen is csökken, ez a csökkenés fokozott mértékű a Parkinson-kórban szenvedőknél, ami mozgáskoordinációs problémákhoz, remegéshez vezet. Kutatók szerint már korábbi, emberen történt felmérések is azt mutatták, hogy az alacsony kalóriájú, alacsony zsírtartalmú étrenden élők, rendszeresen sportolók kevésbé veszélyeztetettek Parkinson-kór kialakulása szempontjából.

A Proceedings of the National Academy of Sciences magazinban megjelent tanulmány arra keresett választ, hogy rézuszmajmok esetében a 30 százalékkal csökkentett kalóriájú étrend hogyan befolyásolja a Parkinson-kór kialakulását. Hat hónappal a kísérlet megkezdését követően a majmokba olyan toxint injektáltak, mely Parkinson-kórt képes kiváltani.

Az eredmények azt mutatták, hogy az alacsony kalóriájú étrenden tartott majmoknál a mozgáskoordináció jobb szinten maradt, mint a normál étrenden élő táraiknál. Az agyi dopaminszintjük szintén magasabb volt hasonlóan a GDNF nevű anyaghoz, mely a dopamint termelő sejtek életét segíti. A kutatók véleménye szerint az alacsony kalóriájú étrend hosszú távon segíti a Parkinson-kór megelőzését azáltal, hogy növeli a GDNF termelést, ezáltal a dopamin-termelő sejtek életképességét.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu