Nem biztos, hogy a kezdődő szenilitás... - Senior

Nem biztos, hogy a kezdődő szenilitás...

Nem biztos, hogy a kezdődő szenilitás...

A magas vérnyomás is okozhat memóriaproblémákat

Ha valaki eléri a középkort, és azt tapasztalja, hogy nem jutnak eszébe alapvető dolgok – például egy jóbarát neve, a tegnap látott film címe -, akkor hajlamos azt gondolni, hogy az öregség az oka, az agyával van baj, azért nem emlékszik sok mindenre. De egy vizsgálat most kimutatta, hogy az ok a magas vérnyomás lehet.

Jason C. Allaire, az észak-karolinai egyetem professzora 60 és 87 év közötti nőket és férfiakat vizsgált. Folyamatosan mérték a résztvevők vérnyomását, miközben egy sor kognitív funkciókat vizsgáló feladatot végeztek velük. 60 egymást követő napon este és reggel kellett feladatokat megoldaniuk.

Kiderült, hogy akiknek magas a vérnyomása nehezebben válaszoltak a kérdésekre, mint azok, akiknek átlagos vérnyomása volt. Allaire doktor szerint a vizsgálati eredmények alapján feltételezhető, hogy akinek huzamosabb ideig nincs kezelve a magas vérnyomása, annak a kognitív funkciói is romolhatnak. Bár azt is hozzáteszi, hogy az is kérdéses, hogy a feladatmegoldás okozta stressz okoz-e vérnyomás növekedést, vagy a magas vérnyomás okozza a rosszabb eredményeket. A doktor szerint valószínűleg mindkettő egyszerre igaz.

A kutatás tanulsága, hogy egyel több okunk van rá, hogy ne hagyjuk kezeletlenül magas vérnyomásunkat, hisz az agyvérzés, és szív problémák kockázatának növekedése mellett az emlékező és problémamegoldó képességeinket is rontja.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu