Segít a haldoklónak a távozás megbeszélése - Senior

Segít a haldoklónak a távozás megbeszélése

Segít a haldoklónak a távozás megbeszélése

Jótékony hatással van a halálos betegekre, ha megbeszélik orvosaikkal a végső időszak kezeléseit – állapították meg amerikai kutatók.

Az ilyen beszélgetést lefolytató páciensek inkább választják az olcsóbb palliatív kezelést egy hospice-ban vagy otthon, semmint az olyan költséges eljárásokat, mint az újraélesztés, a lélegeztetés vagy a kórházi intenzív kezelések. Ezek a betegek semmivel sem halnak meg korábban, sőt békésebben távoznak azoknál, akik az utolsó pillanatig agresszív kezelésben részesülnek – állítják a szakemberek.

A palliatív kezelés célja, hogy könnyítsenek a haldoklók szenvedésein, ahelyett, hogy a betegség terjedésének megállítására vagy gyógyítására koncentrálnának.

Ha az Egyesült Államokban rákos betegség következtében 2008-ban elhunyt 566 ezer felnőtt beteg fele lefolytatta volna a „jó végről” szóló beszélgetést, az óvatos becslések szerint 77 millió dolláros (18,3 milliárd forintos) megtakarítással járt volna – olvasható az Archive of Internal Medicine című tudományos folyóiratban. Az Egyesült Államokban minden huszadik elhunyt Medicare-biztosított páciens az idősek és a rokkantak számára létrehozott kormányprogram kiadásainak egyharmadát viszi el. A pénz egyharmadát az utolsó évben költik el, ennek 80 százalékát az utolsó hónap agresszív kezelései viszik el. „Ez pénzkidobás... A valós költségkülönbségek létfontosságúak lehetnek” – mondta Holly Prigerson, a Harvard Egyetem Dana-Farber rákkutató intézetének munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók 603 gyógyíthatatlan rákbeteg megkérdezése után arra az óvatos becslésre jutottak, hogy azoknak, akik megbeszélik orvosukkal a „jó véget”, 1876 dollárral (449 ezer forinttal) kevesebb az utolsó héten az orvosi költsége, szemben a megbeszélést kihagyók 2917 dolláros (698 ezer forintos) kiadásával.

A haldoklók gyógyítóival és ápolóival folytatott megbeszélések alapján a kutatók azt állítják, hogy a palliatív kezelés nyugodtabb halálhoz vezet, és az agresszív kezelés nem hosszabbítja meg az életet. „Minél erősebb kezelést kap valaki, annál nagyobbak a szenvedései. Ezzel szemben minél hosszabb ideig ápolnak valakit hospice-ban és részesítik palliatív kezelésben, annál jobb az utolsó hetek életminősége – mondta Prigerson. – Néhány beteg csodában reménykedik. Nem állítjuk, hogy könnyűek lennének ezek a beszélgetések. A betegek nem könnyebbülnek meg jelentősen a beszélgetések után, de a hamis remények nem segítenek.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu