Bionikus szemmel legyőzhető a vakság - Senior

Bionikus szemmel legyőzhető a vakság

Bionikus szemmel legyőzhető a vakság

Egy 73 éves angol férfi 30 éven keresztül volt vak, ma önmaga válogatja szét fekete és fehér zokniait. Egy operáció során ugyanis bionikus szemet kapott.

A bionikus szem, elektródákkal stimulálja a férfi retináját, és a hét hónapja történt, négyórás műtét óta látása folyamatosan javul. El tudja különíteni egymástól a fekete, fehér és szürke zokniait, tudja használni a mosógépet, és még rengeteg mindennapokban szükséges teendő ellátására lett alkalmas. „Azt mondták, hogy látni fogok és látok is. 30 éve nem láttam semmit, minden fekete volt, de most látom a fényeket." - mesélte boldogan.

A 73 éves férfi a negyvenes éveiben egy retinitis pigmentosának nevezett, az ideghártyát érintő, örökletes és visszafordíthatatlan, vaksággal járó betegség következtében vesztette el a látását.

Az operációt végző egyik orvos, Lyndon da Cruz elmondta, hogy a műtétre azok alkalmasak, akik nagyon keveset látnak, de a látóidegeik épek. Elmondta, hogy reméli, hogy a technika fejlődésével előbb-utóbb elérhetik, hogy bionikus szemmel is képes legyen akár apróbb betűket is elolvasni egy ember, vagy akár annál is jobban lásson, mint egy normál látású ember.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu