A reakcióidő és a várható életkor kapcsolata - Senior

A reakcióidő és a  várható életkor kapcsolata

A reakcióidő és a várható életkor kapcsolata

Egy húsz éven át tartó kísérlet alapján az orvosok állítják, hogy egy ember reakcióideje alapján sokkal jobban megjósolható várható élettartama, mint például vérnyomása, vagy súlya alapján.

Az edinburgh-i Egyetem és egy glasgow-i orvosi kutatóközpont egy húsz éven át tartó, 7414 ember körében végzett kísérletet. A nyolcvanas évek közepén kezdődött kísérlet során a kísérlet résztvevőinek megvizsgálták a reakcióidejét, úgy, hogy megnézték, milyen gyorsasággal reagálnak egy ingerre - egy monitoron felvillanó egyjegyű szám alapján egy billentyűzeten kellett lenyomniuk ugyanazt a számot. Az azóta eltelt évek alatt a 7414 ember közül meghalt 1289, közülük 568-an szívroham következtében. Amikor reakcióidejük alapján nézték meg, hogy kik élnek még és kik haltak meg valamely okból kifolyólag idő előtt, azt találták, hogy akiknek lassú a reakcióideje, azok 2,6-szor nagyobb eséllyel halnak meg idő előtt. Gyakorlatilag egyetlen tényezőt találtak, ami negatív irányban erősebben befolyásolja az élethosszt, mégpedig a dohányzás.

Az eredmény alapján arra következtetnek a tudósok, hogy a reakcióidő, vagyis az agy információfeldolgozó kapacitása utal a szervezet egyéb területeinek működési hatékonyságára is. Másrészről a reakcióidőt az intelligenciához is kapcsolják, márpedig magasabb intelligenciával nagyobb esély van arra, hogy az emberek egészségesebb életmód mellett döntenek, így jó eséllyel élnek tovább.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu