Senior

« Előző oldal  1   2 ...   4   5   6   ... 10   11   Következő oldal »

A káposzta egyik leggyakoribb zöldségünk. Kétéves növény, a második évben palántálják és növesztik fejekbe. Több fajtája ismert, de a leggyakoribb a zöld-fehér káposzta, mely nyár végétől késő őszig tart. A mai kutatási eredmények szerint a káposzta egyik legkitűnőbb rákellenes táplálékunk.

A brokkoli (Brassica oleracea Italica) a karfiol közeli rokona, sok A és C vitamint tartalmaz, de jelentős a thiamin, riboflavin, miacin, kalcium, és vastartalma is. Főleg C-vitamin, folsav, és béta-karotin forrás, fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben. A brokkolit sok féleképpen használhatjuk és mélyhűtésre is alkalmas. Kukta fazékban készítve megóvhatjuk a bennelévő vitaminokat. Nem csak rózsája, hanem szára is ehető, de nemrég kiderült: jótékony hatást fejt ki a rák elleni küzdelemben.

A táplálkozástudományi kutatások a borról, valamint a csokoládéról is bizonyították, hogy kismértékű fogyasztásuk előnyös a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A vörösborban lévő antioxidánsok egy csoportja (polifenolok) megakadályozzák a koleszterin lerakódását az erekben. Bizonyos csokoládéknak nagyobb az antioxidáns-hatása, mint a zöld teának, a vörösbornak, vagy az epernek.

Idős korban különösen oda kell figyelni az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra, hiszen a szervezet gyengébb és hajlamosabb a megbetegedésekre is, mint fiatalon. Az idős emberek kevesebb táplálékot igényelnek, ám jobban oda kell figyelni, miből mennyit eszünk.

A klimax általában a nők esetében kerül említésre, a férfiaknál pedig leredukáljuk a kapuzárási pánikra az erről való beszélgetéseket, pedig létezik klasszikus férfiklimax is, ami 50-55 év körül jelentkezik. A tünetek az erősebb nem számára is sok problémát okoznak, de náluk hiányzik az a konkrét "figyelmeztetés", mely a nőknél a menstruáció elmaradása.

« Előző oldal  1   2 ...   4   5   6   ... 10   11   Következő oldal »

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu