Nem segít az infarktusos betegeken a halolaj - Senior

Nem segít az infarktusos betegeken a halolaj

Nem segít az infarktusos betegeken a halolaj

Egy új tanulmány szerint az omega-3 zsírsavak infarktus után már nem javítják a betegek életkilátásait. A német kutatók tudományos előadása az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiumának kongresszusán hangzott el.

Egy olasz tanulmány szerint 15 százalékkal csökkentette a szívinfarktus kockázatát az omega-3 zsírsavat tartalmazó halolaj rendszeres fogyasztása, viszont más kutatócsoportok által végzett vizsgálatok arra utaltak, hogy a halhús kedvező hatása a szívre rendkívül egyéni.A német kutatás eredményei tovább bonyolították az eddigi nézeteket. Ebben a tanulmányában csaknem négyezer, szívinfarktus miatt kezelt beteg vett részt. A szívroham miatt fölvett betegeket a világszerte elfogadott gyógyítási irányelvek szerint végezték, de két héttel az infarktus után sorsolás alapján a vizsgálat résztvevőinek fele gyógyszerei mellett egy éven keresztül omega-3 zsírsavakat is kapott, a többiek ugyanolyan külsejű kapszulát, amely hatóanyagot nem tartalmazott.

A "kettős vak" eljárás során sem a beteg, sem kezelőorvosa nem tudta, hogy ki kapott igazi halolajkivonatot és melyik résztvevő szedte az omega-3 készítményt nem tartalmazó kapszulát. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a jelenleg leghatásosabb gyógyszerekhez hozzáadott omega-3 zsírsavak tovább javítják-e szívinfarktus után a vizsgált betegek életkilátásait, mennyire képesek megelőzni az infarktus ismétlődését, vagy az újra szükséges kórházi fölvételt. Az omega-3 zsírsav kezelésben részesülő csoport tagjai ugyanolyan gyakran kerültek ismét kórházba, mint azok, akiknek a gyógyszereit nem egészítették ki telítetlen zsírsavakkal, de nem volt ritkább az infarktus ismétlődése, vagy a szívhalál bekövetkezése sem az omega-3 készítményt is szedő betegek körében.

Mindez valószínűleg azzal magyarázható, hogy a jelenleg használatos, gyógyszeres kezelés igen hatékony és ennek kiváló eredményeit a halolajkivonat már nem tudta tovább javítani. Ez viszont nem változtat azon, hogy a szív- és érbetegségek megelőzése szempontjából még a szívinfarktus bekövetkezése előtt ajánlott, hetenként két-három alkalommal valamilyen halételt fogyasztani.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu