Két keréken - Senior

Két keréken

Két keréken

A kellemes tavaszi időben előkerülnek a kerékpárok, a fiatalokat nem kell buzdítani a használatára, szerencsére sokan választják ezt a közlekedési formát. A kicsit idősebb korosztályt lelkesíteném. Vidéken nem szokatlan, hogy nagyszülő korú emberek kerékpároznak, de nagyobb városokban ez ritkaság számba megy. Természetesen a nagyforgalmú utak környékén elmegy a kedvünk ettől a sporttól, de szerencsére egyre több kerékpárút áll rendelkezésünkre, hogy eljuthassunk a város zöldebb területeire. Unokáink is boldogok lesznek, hogy nem csak a padon ülő nagyi látószögén belül biciklizhetnek, hanem együtt kerekezhetünk felfedező utakra.

Az egyik legösszetettebb testmozgás a szinte minden izmot megmozgató sport a kerékpározás, hiszen az egyensúlyérzékünkre éppúgy szükség van hozzá, mint az izomzatunkra, emellett az egyik legnépszerűbb, mindenki által végezhető szabadtéri sport. A friss levegőn végzett rendszeres testmozgás valóságos csodaszer a borús lelkiállapot orvoslásában. A rendszeres testmozgás a pszichés zavarok alapterápiájához tartozik, elősegíti a mély és harmonikus légzést, ami pozitívan hat lelkivilágunkra. A mozgás előidézte intenzívebb oxigénellátás minden sejtet és szövetet érint, javítja az agy, az idegrendszer és a hormontermelő mirigyek működését; fokozza az idegrendszer hírvivő anyagainak termelődését, az izmok pedig rengeteg salakanyagot és méreganyagot égetnek el. Az izmok megdolgozása, a testrészek megmozgatása élénkíti a vérkeringést. A tartós erőkifejtés növeli az edzettséget, s előnyösen terhelhetővé teszi a szívet, a tüdőt. A kerékpározás közben dolgoznak a hátizmok is, amelyek segítenek jó tartást adni a gerincnek. Nagyon fontos a kormány és nyereg magasságának helyes beállítása.

Rendszeres kerékpározással óránként 250-300 kalóriát égethetünk el, ez segít az ideális testsúly megtartásában.

Ahhoz, hogy a testedzéssel a kívánt hatást érjük el, fontos a rendszeresség, s az, hogy ne erőltessük túl magunkat.

Idősebb korunkra általában mindenünk megvan, igényeink is kisebbek, a családnak fejtörést okoz, hogy mivel is lepjenek meg bennünket ünnepeink alkalmával. Ha még nem rendelkezünk jó biciklivel, kérjünk azt ajándékba. Ahhoz, hogy sok örömünk legyen benne, érdemes körültekintően, szakboltból választani, ahol kicsit drágábban juthatunk kerékpárhoz, de mindezért minőséget és garanciát kapunk. Ha lehet, válasszunk könnyű vázasat, mert ezt könnyebben visszük fel lépcsőn, és könnyebben tesszük fel az autó csomagtartójára is, ha nyaraláskor, vagy kiránduláskor magunkkal visszük. Kapható olyan kerékpártartó is, amit nem az autó tetejére, hanem a hátuljára kell szerelni, erre sokkal könnyebb felrakni a biciklinket. Fontos, hogy a kerékpárt – ugyanúgy, mint az autót – időszakonként szervizeltetni kell. Például ilyenkor tavasz táján, amikor először vesszük elő, és indulunk rövidebb kirándulásokra.

Ne feledkezzünk meg a megfelelő védőfelszerelésről sem, és vegyük fel a bukósisakot, életet menthet!

Jó kerékpározást, jó időt, jó egészséget.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu