Természetes védelem fekélyek és aranyér ellen - Senior

Természetes védelem fekélyek és aranyér ellen

Természetes védelem fekélyek és aranyér ellen

A vadgesztenyéről

Hazánkban mindenütt megtalálható díszfa a vadgesztenye. Gyógyászati célokra a növény magját, virágját, kérgét és levelét használják. A leveleket hagyományosan ízületi bántalmak enyhítésére alkalmazzák. Külsőleg régóta kezelnek vele fekélyeket és bőrbetegségeket, aranyér ellen pedig ülőfürdőként tehet jó szolgálatot. A kéregből nyert eszkulin a fényvédő krémek gyakori alkotórésze, mert elnyeli az ártalmas ultraviola-sugarakat.A leveleket hagyományosan ízületi bántalmak enyhítésére használják.

A termésben levő eszcin jótékony hatással van az erekre, különösen a vénákra, a kapillárisok falát erősíti, éppen ezért gyakran alkalmazzák visszérbántalmak, lábszárfekély és vérkeringési zavarok esetén. A vadgesztenye terméséből többféle gyógyszert állít elő a gyógyszeripar, az iskolákban gyűjtést is szoktak szervezni.

Felhasználási módok:

Tea: 3 dl forró vízzel forrázunk le egy teáskanálnyi szárított vadgesztenyelevelet, majd 8-10 perc elteltével szűrjük le. Mézzel édesíthető.

Tinktúra: 100 ml 40 százalékos pálinkához keverjünk 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenyelevelet és két evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet, majd légmentesen zárjuk le, és hagyjuk állni 10 napig. Ezt követően szűrjük le, és sötét üvegben tároljuk. Fájó, sajgó ízületekre bedörzsölésére alkalmazzuk.

Pép: 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet keverjünk össze 2 evőkanálnyi búzaliszttel, és adjunk hozzá annyi 10 százalékos étkezési ecetet, hogy kenhető péppé váljon. Fájó, sajgó ízületekre adható.

Fürdő: 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenye-levelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet forrázzunk le 3 dl forrásban lévő vízzel, majd 8-10 perc után szűrjük le, a főzetet öntsük a fürdővízhez. Visszér, aranyér esetén jótékony kúra.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu