Magas a vérnyomásom – de mit is jelent ez? - Senior

Magas a vérnyomásom – de mit is jelent ez?

Magas a vérnyomásom – de mit is jelent ez?

A szív mintegy 6 liter vért tart folytonosan keringésben, hogy biztosítsa a szervezet optimális oxigén- és tápanyagellátását, illetve hogy megakadályozza a salakanyag lerakódását. Ebben nemcsak a vér mennyisége döntő fontosságú, hanem az erekben, különösen a hajszálerekben keringő vér nyomása is.

A magas vérnyomás (hipertónia) jellemző tünetei a fejfájás, szédülés, gyengeségérzet, látászavarok, fülzúgás, sápadtság vagy éppen ellenkezőleg: bőrpír. Az alacsony vérnyomás (hipotónia) szintén kellemetlen tünetekkel, állandó fáradtságérzettel és a teljesítőképesség csökkenésével jár.

Az eddig említett tünetek viszonylag ártalmatlanok. Az idős, magas vérnyomásos betegeknél sajnos az agyvérzés és a szívinfarktus veszélye is fennáll. Jó okunk van hát arra, hogy vérnyomásunkat rendszeresen ellenőriztessük, annál is inkább, mert a szokásos mérési eljárás gyors és fájdalommentes. A vérnyomásmérés két, alapvetően eltérő módszerrel történhet. Az úgynevezett „véres” vérnyomásmérést ritkán alkalmazzák, a mindennapos eljárás „vértelen”. A mindennapokban könnyedén dobálózunk vérnyomásértékekkel, a többségnek azonban fogalma sincs, mit jelent a két szóbanforgó szám: a felső érték a szív összehúzódása idején mért úgynevezett szisztolés nyomás, az alsó pedig a szív telítődésekor mért diasztolés érték, mely az erek rugalmasságáról is tájékoztat. A diasztolés érték természetesen jóval alacsonyabb a szisztolésnál, egészséges embereknél 55-90 hgmm, míg a felső optimálisan 120-149 hgmm. Ha valakinek két napon át a napi legalább háromszori vérnyomásmérés átlageredménye 149/90 hgmm felett van, vérnyomása magas.

A két érték nagyban függ az életkortól, az erek rugalmasságától, a vér sűrűségétől, attól, hogy valaki a vérnyomásmérés közben áll, ül vagy fekszik, és még számtalan egyéb tényezőtől. Ezért csak orvos döntheti el egyértelműen, hogy a mért vérnyomásérték betegségre utal-e vagy sem. Fontos kiemelni azt is, hogy ha saját magunknak, otthoni használatra vásárolunk vérnyomásmérőt, ügyeljünk a műszer hivatalos hitelesítésére, kérjünk pontos tájékoztatót és próbáljuk ki a készüléket, nehogy hamis értéket kapjunk.

A vérnyomás az életkor előrehaladtával fokozatosan növekszik. Ez a növekedés nem kóros, szervezetünk a magasabb vérnyomással kompenzálja a véredények csökkenő rugalmasságát.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu