Ha meg akar halni, csak folytassa! - Legfrissebb

Ha meg akar halni, csak folytassa!

Ha meg akar halni, csak folytassa!

...de jobban jár, ha leszokik

Mindenki emlékszik még az első szálra. Ha azóta megrögzött dohányossá vált az illető azért, ha pedig még a füst látványa is undorral tölti el, hát azért. Azzal kapcsolatban, hogy kiből lesz láncdohányos, sok elmélet született már. Legutóbb japán kutatók fedezték fel a gént, mely a nikotinfüggőséget okozza. Való igaz, hogy a nikotin agyműködésünket is befolyásolja. Nem mellékesen pedig olyan anyag, mely képes elérni, hogy később ismét rágyújtsunk, fokozza a cigaretta utáni vágyunkat.

A biológiai tényezőkön túl a dohányzás fennmaradását segíti a napi rutin kialakulása is. Mindannyiunk számára ismerős az érzés mennyire nehéz dohányosként lemondanunk egy cigaretta mellett elfogyasztott kávéról, vagy a vasárnapi ebéd utáni kellemes füstölgésről, a munkahelyi, baráti körben való rágyújtásról. A valóság azonban az, hogy miközben a nikotin által keltett függőségünk mámorában egy-egy újabb cigaretta után nyúlunk, a legkevésbé sem gondolunk a káros anyagok mellékhatásaira. Mindannyian ismerjük a dobozokon található feliratokat, egyiken-másikon talán jót is derültünk már.

A dohányfüstben 60 olyan anyag található, mely képes rákot okozni egy emberben. A folyamat azonban nem megállíthatatlan: nézzük, miért érdemes leszoknunk.

8 füstmentes óra után szervezetünk eléri azt a szintet, hogy képes megfelelően gondoskodni a működéséhez szükséges oxigén szállításáról. Különösen kitartó egyének 24 óra elteltével elérhetik, hogy esetükben a szívinfarktus esélye csökken. Két hét és három hónap közt fokozatosan javul vérkeringésünk és tüdőnk működése. 1 és 9 hónap közt élvezhetjük a felszabadult levegővételt, tüdőnk öntisztulása megkezdődik, vége a légszomjjal teli, zihálós időszaknak. Most már bátran választhatjuk a lépcsőt a lift helyett. 1 év elteltével a szívinfarktus esélye felére csökken dohányzó társainkkal szemben. 5 év után az agyvérzés kockázata megegyezik a nemdohányzókéval. A tüdő- és méhnyakrák, illetve a száj, a torok, a nyelőcső, máj, a hasnyálmirigy, az epe területén megjelenő daganatos betegség kockázata 10 év elteltével csökken. 15 év után pedig a szívkoszorúér megbetegedésének és a stroke kialakulásának valószínűsége megegyezik egy soha nem dohányzó egyénével.

Kapcsolat:

Impresszum Médiaajánlat Created by: Admind.hu